مارکتینگ یا همان بازاریابی، اصلی همیشگی است که در هر بازاری وجود داشته است. این‌که یک محصول را تولید کنیم و بعد منتظر بنشینیم تا خود به خود مشتری‌هایی برای آن پیدا شود، یا هرگز نمی‌توانیم محصول خود را به فروش برسانیم و یا این‌که در یک سطح بسیار اندک از فروش گرفتار خواهیم ماند. یقیناً هیچ تولیدکننده، تاجر و یا فعال اقتصادی نمی‌خواهد که سرنوشت کسب‌وکار خود را در یک سطح شکست خورده قرار دهد. پس نیاز است تا مارکتینگ یا همان بازاریابی را به انجام رساند؛ اما این بازاریابی در عرصه‌های امروزی رنگ و بوی دیگری دارد. رنگ و بویی که با اصطلاح دیجیتال مارکتینگ از آن یاد می‌کنند.

سئوالات رایج پیرامون دیجیتال مارکتینگ

در تجارت امروز یقیناً نمی‌توان از نقش پررنگ دیجیتال مارکتینگ عبور کرد. به طور قطع بسیاری از کسب‌وکارهای موفق، تمام و یا قسمتی از تجارت خود را مدیون بهره‌گیری از روش‌های متداول در دنیای دیجیتال مارکتینگ هستند.

چراکه خیلی زودتر از رقبای سنتی خود متوجه اهمیت این شاخه از بازاریابی شده‌اند؛ اما برای شما که می‌خواهید همراه با این مقاله سر از کار دیجیتال مارکتینگ درآورید، یقیناً در مرحله اول این سوال مطرح است که این دیجیتال مارکتینگ چیست؟ از چه قواعدی تبعیت می‌کند؟ چگونه می‌توان آن را پیاده‌سازی کرد؟ و چه دستوراتی بر اجرای اصولی آن حاکم است؟

ما هم در نگارش این مقاله قصد پاسخ کامل و جامعی بر این سوالات و دیگر نکات شبیه به آن را داریم. پس همراه ما شوید تا با هم سر از کار دیجیتال مارکتینگ درآوریم.

«جایگاه دیجیتال مارکتینگ برای کسب‌وکارهای امروزی»

دیجیتال مارکتینگ چیست؟

در یک تعریف ساده اما کلی برای آن‌که بگوییم دیجیتال مارکتینگ چیست می‌توان موضوع را این طور مطرح کرد، به هرگونه فعالیت اقتصادی و یا تجاری که با هدف کسب بازارهایی به جهت فروش محصولات و یا عرضه خدمات از طریق دستگاه‌‌های الکترونیکی صورت می‌گیرد، دیجیتال مارکتینگ گفته می‌شود. در تعریفی که همراه با چند جمله از این دنیای بزرگ مطرح کردیم، نکاتی نهفته است که رمز و راز دیجیتال مارکتینگ را همراه خود دارند.

اگر فکر می کنید که شما اصولا این فضا را نمی‌شناسید و یا تا به حال برخوردی با آن نداشته‌اید، باید بگوییم که احتمالاً شما هرگز تلویزیون نمی‌بینید و یا رادیو گوش نمی‌دهید و احتمالاً چیزی از دنیای اینترنت نمی‌دانید. چراکه شما بی‌آن‌که خودتان مطلع باشید، هر روز و هر شب از زندگی خود را در میان انبوهی از فضاهای گوناگون دیجیتال مارکتینگ سر می‌کنید.

دیدگاه‌های مختلف در مورد دیجیتال مارکتینگ

دیدگاه کلاسیک:

هر تبلیغی که در قاب نمایش تلویزیون خانه مشاهده می‌کنید و یا همراه با نوای رادیو همنشین شما می‌شود و شاید در گشت‌وگذارهای اینترنتی مدام در پیش چشمان شما نقش می‌بندند، جلوه‌های متعدد و گوناگونی از دیجیتال مارکتینگ هستند. چراکه تمام آن‌ها از طریق بهره‌گیری از دستگاه‌‌های الکترونیکی است که می‌توانند محصول و یا خدماتی را در غالب یک تبلیغ در مقابل دیدگان شما و یا آن‌چه می‌شنوید قرار دهند.

از این رو می‌توان هرگونه دستگاه الکترونیکی که بتواند جنبه‌های همگانی داشته باشد، مانند تلویزیون، رادیو، رایانه‌ها، اینترنت، گوشی‌های هوشمند و … را ابزارهای دیجیتال مارکتینگ دانست و در این بین، روش‌های عرضه محصولات و خدمات در این ابزا ها شالوده و ساختار دیجیتال مارکتینگ را شکل می‌دهند. البته این یک نگاه کلاسیک در تعریف دیجیتال مارکتینگ است.

دیدگاه مدرن:

در نگاه مدرن از این عرصه تفاوتی میان دستگاه‌های الکترونیکی قائل شده‌اند. چراکه برخی از آن‌ها مانند رادیو و تلویزیون، رسانه‌های جمعی هستند که افراد نمی‌‌توانند اختیارات فراگیر انفرادی در آن داشته باشند و در مقابل این رسانه‌های ارتباط جمعی که همگی یک سو هستند، فضای باز و منعطف و در عین‌حال کاملاً شخصی‌ساز اینترنت با تمام جنبه‌های آن قرار گرفته است که می‌تواند دست کاربران را در خلق فضایی همسو با سلایقی که دارند باز گذارد.

شما در رادیو و تلویزیون، چه بخواهید و یا نخواهید همراه با تماشای فیلم مورد علاقه‌تان و یا تماشای مسابقه ورزشی محبوب‌تان، همراه با چند تبلیغ خواهید شد.

مادامی‌که هیچ اختیاری و یا مدیریتی بر آن‌ها متوجه شما نشده است؛ اما در رسانه‌‌های مدرنی مانند شبکه‌ های اجتماعی، سایت‌های اینترنتی و … مدیریت بیشتری از وجود و یا عدم حضور تبلیغات در اختیار کاربر قرار گرفته است.

به این ترتیب کاربر می‌تواند به راحتی این فضا را تحت اختیار خود داشته باشد و تحت همان اختیار بازی که برای او خلق شده است، نسبت به یک جریان اینترنتی کاملاً علاقه‌مند شود و یا این‌که آن را به طور کامل ندید بگیرد.

از این رو می‌توان دیجیتال مارکتینگ در دنیای امروز را یک امر بسیار حساس، دشوار و در عین‌حال انعطاف‌پذیر در نظر گرفت. جریانی که باید بتواند نگاه سخت‌گیرانه کاربران اینترنتی را همراه خود سازد. همراه با این مقدمه ساده در تشریح جریانات گوناگونی از دیجیتال مارکتینگ می‌توان این عرصه را در دو دسته‌بندی کلی قرار داد.

دسته‌بندی در دیجیتال مارکتینگ

  • دیجیتال مارکتینگ آفلاین که مبتنی بر روش‌‌های کلاسیک است.
  • دیجیتال مارکتینگ آنلاین که نگرشی مدرن بر خلق این عرصه در بازاریابی دارد.

«دسته‌بندی در دیجیتال مارکتینگ»

دیجیتال مارکتینگ آفلاین، کلاسیک اما مفید

اگر بازاریابی همراه با دستگاه‌های الکترونیکی به گونه‌ای یک سویه باشد، به طوری‌که مخاطب در آن سوی رسانه تنها شنونده و بیننده محصول شود، بدون آن‌که بتواند نظر خاصی داشته باشد و یا این‌که در جریان تبلیغ، اثر پویایی خلق کند و حتی جز حذف فیزیکی خود، قادر به کنار گذاشتن تبلیغ نشود، عرصه‌های آفلاین از بازاریابی الکترونیکی اتفاق افتاده است.

مثلاً در یک تبلیغ تلویزیونی، شما قادر به درج هیچ نظری نیستید و یا این‌که نمی‌توانید این تبلیغ را به شکلی هدفمند ارتقا دهید و حتی برای آن‌که آن را نبینید، لازم است تلویزیون را خاموش کنید و یا این‌که کانال را عوض کنید. در واقع این شما هستید که حذف می‌شوید، مادامی‌که تبلیغ همچنان حضور دارد.

عرصه‌های متعددی از دیجیتال مارکتینگ آفلاین تعریف شده است. عرصه‌هایی که گاهاً همراه با تاریخ پیدایش دستگاه‌های الکترونیکی رسانه جمعی به‌وجود آمده‌اند و گاهاً هم همراه با خلاقیت‌های دنیای امروز رشد می‌کنند. از این رو می‌توان جنبه‌های گوناگون از دیجیتال مارکتینگ آفلاین را در چند دسته‌بندی کلی قرار داد.

  • بازاریابی تلویزیونی

  • بازاریابی رادیویی

  • بازاریابی تلفنی

  • بازاریابی‌های محیطی

  • بازاریابی‌های تلویزیونی:

شاید آشناترین جنبه از میان انواع روش‌های دیجیتال مارکتینگ می‌تواند همان تبلیغ‌های همیشگی در بسترهای تلویزیونی باشد. تلویزیون یک رسانه ارتباط جمعی است که سابق بر این بسیار محبوب بوده است؛ اما حالا با تعدد بسیار کانال‌های تلویزیونی در کنار رشد دیگر عرصه‌های ارتباط جمعی مانند اینترنت، این ابزار قدرتمند دیروز، دست چندان بالایی در فضای دیجیتال مارکتینگ امروز ندارد.

البته همچنان نمی‌توان از برخی جنبه‌های فراگیر تلویزیون مانند پخش یک مسابقه ورزشی بسیار فراگیر و یا نمایش انواع فیلم‌های محبوب صرف‌نظر نمود. یکی از مشکلات بازاریابی تلویزیونی در این است که نمی‌توان در آن به راحتی نیچ‌مارکتینگ را که اصل اساسی در دیجیتال مارکتینگ امروزی است، پیاده‌سازی کرد. چراکه تلویزیون برای همگان پخش می‌شود و شما در نیچ‌مارکتینگ در جستجوی همگان نیستید.

  • بازاریابی‌های رادیویی:

گونه کلاسیک‌تر از آن‌چه در بازاریابی تلویزیونی رخ می‌‌دهد، همراه با موج صدای رادیوها نیز خواهد بود. بازاریابی رادیویی را می‌توان از ابتدایی‌ترین روش‌های دیجیتال مارکتینگ دانست؛ اما مشکل امروزه آن، کمبود مخاطب است. مخاطبی که دیگر سلایق ارتباط جمعی خود را بسیار فراتر از صدا در دنیاهایی دیگر جستجو می‌کند.

  • بازاریابی تلفنی:

از گونه‌های دیجیتال مارکتینگ است که اصولاً همراه با راندمان مطلوبی نیست. در این روش که همراه با تماس‌های خشک تلفنی به مخاطبان همراه است، سعی می‌شود تا افراد انتخاب شده به صورت تصادفی را در آن سوی خطوط تلفن از وجود کالا و یا خدماتی آگاه سازند. روش‌های پیامکی نیز در این دسته از دیجیتال مارکتینگ قرار می‌گیرند. روش‌هایی که دیگر در عرصه‌های مدرن امروزی جایی برای عرض‌اندام ندارند.

  • بازاریابی‌های محیطی:

وقتی قرار است از دستگاه‌‌های الکترونیکی با هدف تبلیغ کالا و یا خدماتی بهره‌مند باشید، این دستگاه‌ها را می‌‌توانید در غالب نمایش‌های محیطی به کار برید. مثلاً یک صفحه نمایش بزرگ در ایستگاه مترو و یا پایانه‌های بزرگ شهری و شاید در مراکز خرید و هرجایی که احتمال حضور گسترده از انسان‌ها وجود دارد.

مزیت اصلی در بازاریابی‌های محیطی، تبلیغ کالا و یا خدماتی است که می‌خواهند در محیط جغرافیایی محدودی حضور داشته باشند. مثلاً یک فروشگاه که در سطح شهر تبلیغات محیطی انجام می‌دهد. این نوع از بازاریابی‌ها برای کسب‌وکارهای کوچک سودمند هستند؛ اما برای آن‌ها که دنیاهای بزرگی در سر می‌پرورانند، حرف زیادی برای گفتن نخواهند داشت.

«انواع روش‌های دیجیتال مارکتینگ»

تشریحی بر دیجیتال مارکتینگ آنلاین

فرض کنید می‌خواهید همراه با همان رسانه‌های کلاسیک مانند تلویزیون شوید. پس در مقابل آن می‌نشینید و با تماشای اولین کانال تلویزیونی خیلی سریع تصمیم می‌گیرید که آیا این برنامه می‌تواند آن چیزی باشد که می‌خواهید تماشا کنید.

مطمئن باشید اگر برنامه مذکور باب دل شما نباشد، خیلی سریع کانال را عوض می‌کنید و در میان انبوهی از کانال‌ها به دنبال آن برنامه‌ای خواهید افتاد که نظر مساعد شما را جلب کند. در یک کلام شما حق انتخاب در ارتباط با رسانه‌های جمعی می‌خواهید و تعویض کانال تنها ابزاری است که یک رسانه مانند تلویزیون می‌تواند در اختیار شما گذارد.

از سوی دیگر شما می‌خواهید با برنامه باشید و دقیقاً آن چیزی را ببینید که آن لحظه می‌خواهید تا آن را داشته باشید. اتفاقی که عملاً در دنیای رسانه‌های کلاسیک مانند تلویزیون و … وجود ندارد.

اینترنت؛ فضایی تحت سلطه شما

پس شما نیاز به نوع دیگری از رسانه دارید. رسانه‌‌ای که بتواند نیازهای شما را در فضایی اختیاری برآورده سازد. در جزئیاتی که مایل هستید به شکلی تخصصی‌تر ورود کنید و در عین‌حال کارایی بسیار بیشتر از وقت گذرانی داشته باشید. شما دنیای اینترنت را می‌خواهید.

دنیایی که در پس رسانه‌های اجتماعی ای که دارد و یا سایت‌ها و وبلاگ‌های بی‌شماری که در آن حضور دارند، می‌تواند آن فضای تحت اختیار شما را خلق کند. اینترنت ابزار جذابی است. ابزاری که حالا در زندگی جاری ما به شکلی نهادینه شده، ورود کرده است و این فضا، عرصه بسیار کارآمدی برای نوع مدرنی از بازاریابی است.

دیجیتال مارکتینگ آنلاین، روشی از بازاریابی‌های امروزی است که به سرعت در عرصه‌‌های پویای اینترنتی رشد کرده است و حالا به شکل‌ها و روش‌های گوناگونی از عرضه می‌شود.

آن چیزی که امروز هدف آموزش تا اجرای دیجیتال مارکتینگ است، گونه آنلاین آن، یعنی همان فعالیت‌های تجاری و اقتصادی هدفمند در فضای اینترنت می‌باشد. از این رو هدف از پیاده‌سازی دیجیتال مارکتینگ، به نوعی آموزش تا خلق انواع روش‌های بازاریابی در اینترنت است. روش‌هایی که با درک حضور گسترده توده مردم در این فضا همراه با شناخت کامل آن، می‌تواند قدم‌های بلندی در عرصه‌های گوناگون از فروش کالا تا عرضه خدمات را بردارند.

ابزارها در دیجیتال مارکتینگ آنلاین

اینترنت دنیای مدرن اما بسیار پیچیده‌ای است. دنیای منعطف اما بسیار سلیقه‌ای است. هر کسی در این فضا آن‌طور که می‌خواهد بهره‌برداری می‌کند و این خواستن‌ها شامل طیف گسترده‌‌ای از انواع روش‌های اطلاع‌رسانی می‌باشند؛ اما وقتی در فضای دیجیتال مارکتینگ هستید، هرکدام از این روش‌های انتقال اطلاعات، خود محیطی پویا و کارآمد است. محیطی که می‌تواند به عنوان ابزارهایی در اختیار دیجیتال مارکتینگ قرار گیرد. محیط‌هایی مانند:

  • انواع وب‌سایت‌ها و وبلاگ‌ها
  • روش‌های گوناگون در عرضه کتاب‌های الکترونیک
  • اینفوگرافیک‌ها
  • انواع شبکه های اجتماعی
  • انواع ابزارهای تعاملی
  • بروشورهای اینترنتی
  • و …

«ابزارها در دیجیتال مارکتینگ آنلاین»

نگرش حرفه‌ای در استفاده از ابزارهای مدرن اینترنتی

همان‌طور که قید کردیم، در فضای اینترنت، ابزارهای بسیار کارآمد تعاملی وجود دارد. ابزارهایی که هر کدام می‌توانند بسترهای قدرتمندی برای عرض‌اندام دیجیتال مارکتینگ باشند؛ اما آیا قرار است که این ابزارها را به صورت انفرادی تحت اختیار داشته باشیم؟ آیا ترتیبی وجود دارد که بتوان از تمام این ابزارها با هدف خلق یک شبکه گسترده از دیجیتال مارکتینگ بهره‌مند شد؟

این‌که نگرش شما در استفاده از ابزارهای اینترنتی چگونه باشد، دورنمایی از استراتژی شما را نمایش خواهد داد. داشتن استراتژی، رمز موفقیت در دیجیتال مارکتینگ است و مراد از این استراتژی، چگونگی به‌کارگیری ابزارهای اینترنتی با هدف خلق بسترهای تبلیغی می‌باشد.

مثلاً در یک نمونه دیجیتال مارکتینگ معمولی و شاید غیرحرفه‌ای، فرد فعال اقتصادی و صاحب کسب‌وکار اینترنتی، تنها به حضور در یک عرصه مانند شبکه‌ های اجتماعی اکتفا خواهد کرد. یک کانال تلگرامی و یا پیج اینستاگرامی و شاید یک سایت فروشگاهی؛ اما در نگاه حرفه‌ای همراه با دیجیتال مارکتینگ استفاده از عرصه‌های متنوع اینترنت امری ضروری است. این‌که همراه با یک سایت فروشگاهی، صاحب کسب‌وکاری در فضای اینترنت هستید و همزمان در رسانه‌های اجتماعی نیز حضور دارید، نشان از دیدگاه حرفه‌ای شما می‌باشد.

اما آیا استراتژی‌های کارآمد در خلق همین چند شبکه ارتباطی خلاصه شده است؟

قطعاً این‌طور نیست. این ماجرا می‌تواند در یک مرتبه بالاتر همراه با ایجاد لینک‌هایی میان فضاهای گوناگون اینترنتی باشد. در یک دیجیتال مارکتینگ قدرتمند جدا از خلق فضاهای گوناگون ارتباطی، لینک‌های متعددی میان این فضا ایجاد خواهد شد. در این بین نحوه تولید محتوا، خلق کمپین‌های تبلیغی، ایجاد لندینگ پیج‌های گوناگون، سعی در خلق نیچ‌مارکتینگ و … از دیگر جنبه‌های رایج در خلق انواع استراتژی‌ها در دیجیتال مارکتینگ می‌باشد.

با وجود چنین ابزارهای متنوع در کنار خلق انواع روش‌های کارآمد با عنوان استراتژی‌های دیجیتال مارکتینگ، آیا این سوال پیش نمی‌آید که اصولاً این مباحث چه چیزهایی هستند؟ چه ارتباطی با یکدیگر دارند؟ و چرا در دنیای بازاریابی‌های اینترنتی آنلاین از چنین اهمیتی برخوردار می‌باشند؟ یکی از مهم‌ترین نکاتی که یک فعال اینترنتی و یا صاحب یک کسب‌وکار اینترنتی باید بداند آن است که مخاطبان او در فضاهای گوناگون از اینترنت حضور دارند.

دیده شدن در دیجیتال مارکتینگ با مثالی تأمل برانگیز

این ماجرا مانند آن است که شما یک سالن بزرگ را همراه با چندین درب ورودی در نظر گیرید. در چنین حالتی، آدم‌ها مختار هستند که از هر دربی که می‌خواهند وارد فضای سالن شوند. اهمیت ماجرا در این است که شما در هنگام ورود از هر دربی در این سالن بزرگ، قبل از هرکس دیگری دیده شوید. دیده شدن در دیجیتال مارکتینگ شرط اصلی برای بودن است و تمام ابزارها با هدف دیده شدن هستند که مورد استفاده قرار می‌بگیرند.

این دیده شدن را می‌توان در جنبه‌های متعددی مورد تحلیل قرار داد. در واقع می‌خواهیم ببینیم که چطور می‌توان همراه با ورود کاربران از درب‌های گوناگون اینترنتی همواره در مقابل دیدگان آن‌ها حضور مستمر و مفیدی به‌دست آورد؟

وب‌سایت‌ها، اصلی‌ترین پایگاه در دیجیتال مارکتینگ

تقریباً اصیل‌ترین ابزار در فضای اینترنت، وب‌سایت‌ها و به مشابه آن‌ها، وبلاگ‌ها هستند. هر وب‌سایت‌ به مانند یک مجله در قاب صفحه‌نمایش است که می‌‌توانند در موضوعاتی کلی و یا اختصاصی درج اطلاعات داشته باشد و یا آن‌که با هدف عرضه کالا و خدماتی فعالیت کند. وب‌سایت‌های خبری، فروشگاهی، آموزشی، سازمانی، خدماتی و … هرکدام می‌توانند به عنوان یک بستر قدرتمند برای دیجیتال مارکتینگ باشند. تا به حال از خود پرسیده‌اید استراتژی کسب‌وکار وب‌سایتم را چگونه انتخاب می‌کنم؟

برای خلق دیجیتال مارکتینگ در محیط وب‌سایت‌ها می‌توانید از دو ایده بهره مند باشید.

«وب‌سایت‌ها، اصلی‌ترین پایگاه در دیجیتال مارکتینگ»

  • خود سایت با محوریت دیجیتال مارکتینگ باشد. مثلاً کالایی و یا خدماتی در آن عرضه شود. سایت‌های فروشگاهی مانند دیجی‌کالا، دیجی استایل و … نمونه‌های موفق در این زمینه هستند..
  • سایت به عنوان بستری برای تبلیغ انواع محصولات و خدمات، مورد استفاده قرار گیرد. مانند مجلات اینترنتی تابناک و زومیت و … .

اما نکته در دیده شدن سایت است. برای این منظور لازم است که سایت در رتبه‌های نخست موتورهای جستجوگر گوگل قرار گیرد. از این رو مجموعه مهارت‌های SEO (سئو) ابداع و توسعه پیدا کرده‌اند. 

بهینه‌سازی موتورهای جستجو (سئو) چیست؟

به راستی منظور از سئو چیست؟ فرض کنید که شما یک کاربر اینترنتی هستید و می‌خواهید همراه با فضای اینترنت از موضوعی مطلع شوید، در جریان خبری قرار گیرید، کالایی را خریداری کنید و یا آن‌که برای یک سوال پاسخی داشته باشید. پس دست به کار خواهید شد و دقیقاً آن‌چه می‌خواهید و یا چیزهایی شبیه به آن را در گوگل و شاید دیگر موتورهای جستجوگر سرچ خواهید کرد. آن‌گاه نتایجی برای شما حاصل خواهد شد.

کاملاً منطقی است که در نتایج ابتدایی گوگل، ادامه جستجوی خود را دنبال کنید. همان‌طور که می‌بینید، سایت‌هایی که در ابتدای جستجوی گوگل قرار می‌گیرند، برگ برنده بالاتری دارند. حالا سوال اصلی این طور مطرح می‌شود که چطور این رتبه‌بندی‌ها صورت گرفته است؟ آیا این رتبه‌بندی‌ها در نتیجه فعالیت‌هایی هستند؟

سئو و یا همان بهینه‌سازی موتورهای جستجو، همان فعالیتی است که می‌تواند رتبه‌های سایت را دستخوش تغییرات کند و آن‌ها را تا رتبه‌های بالای گوگل بکشاند. به این ترتیب می‌توان مهم‌ترین ابزار توانمند در خلق انواع استراتژی‌های دیجیتال مارکتینگ را در داشتن یک سئو خوب دانست. سایتی که به خوبی دیده می‌شود، یقیناً می‌تواند به خوبی تبلیغات کند و در نهایت می‌تواند به خوبی محصولات و یا خدمات خود را به فروش برساند.

«دیجیتال مارکتینگ و بهینه‌سازی موتورهای جستجو»

تاثیر بازاریابی محتوا در دیجیتال مارکتینگ

شاید شنیده باشید که می ‌گویند محتوا پادشاه است! مراد از این جمله آن است که اگر در فضای اینترنت بخواهید مخاطبی را مجذوب خود کنید و در نهایت آن را مجاب به خرید محصول و یا اخذ خدماتی نمایید، لازم است تا به نوعی خودتان را به عنوان یک سایت حرفه‌ای، آگاه، خلاق و هدفمند نشان دهید.

مثلاً فرض کنید فردی بخواهد از خدمات حقوقی و یا مباحث مهاجرت همراه با سایتی برخوردار شود، آیا به سایتی که هیچ‌گونه اطلاعات مفیدی برای او ندارد، اعتماد خواهد کرد؟ و یا این‌که سراغ سایت‌ها با مقالات متعدد همراه با درج اطلاعات مفید حقوقی خواهد رفت؟

واقعیت آن است که کاربران در دنیای اینترنت بر سایت‌هایی که به خوبی راهنمایی می‌کنند، برای سوالات آن‌ها پاسخ دارند، مقالات گوناگون را منتشر می‌کنند و خلاصه آن‌که محتوا دارند، اعتماد می‌کنند.

مفهوم بازاریابی محتوا

از این رو می‌توان ایجاد محتواهای ارزشمند با هدف کسب آگاهی از برندها همراه با رشد ترافیک و در نهایت جذب مشتریان را بازاریابی محتوا نامید. در چنین فضایی از ایده‌های اصلی دیجیتال مارکتینگ، هدف‌های گوناگونی همراه با روش ‌های متنوع در تولید محتوا وجود دارد. از یک متن ساده تا تولید انواع فیلم، بروشورهای اینترنتی، ارائه آمار، پادکست، انیمیشن و … از جمله مهم‌ترین ابزارها در بازاریابی محتوا هستند.

«تاثیر بازاریابی محتوا در دیجیتال مارکتینگ»

در بازاریابی محتوا می‌توانید برای یک محصول و یا خدماتی خاص، محتواهای ارزشمندی تولید کنید و در نهایت وقتی کاربران همراه با هر سوال و یا خواسته‌ای خدمات شما را در گوگل سرچ می‌کنند، با محتوای مفید شما مواجه شده، کسب اطلاعات می‌کنند، بر دانش و مهارت شما اعتماد کرده و در نهایت خود را مجاب خواهند کرد که خرید و خدمات مذکور را از جانب شما داشته باشند.

نقش شبکه ‌های اجتماعی در دیجیتال مارکتینگ

بازاریابی شبکه های اجتماعی یکی دیگر از انواع بسیار متداول و رایج در فضای دیجیتال مارکتینگ می‌باشد. اهمیت حضور در این عرصه از آن‌جا می‌آید که بدانید طیف گستردهای از مردم ساعت‌ها از شبانه روز را در این فضاها سیر می‌کنند. شبکه ‌های اجتماعی در حال‌حاضر به غایت قوی‌تر از دیگر جنبه‌های اینترنتی می‌توانند بر مخاطب‌های بی‌شمار خود تاثیرگذار باشند؛ اما سازوکار فعالیت در آن‌ها کاملاً متفاوت از آن چیزی است که در سایت‌ها اتفاق می‌افتد.

هدف نهایی از دیجیتال مارکتینگ، دیده شدن می‌باشد و دیده شدن در شبکه ‌های اجتماعی مساوی است با بهره‌مندی از مخاطبان بسیار. در شبکه ‌های اجتماعی، کسی همراه با سرچ موضوعی در پی کسب اطلاعات نیست؛ بلکه با عضویت در کانال‌ها و یا پیچ‌های موجود در شبکه ‌های اجتماعی است که می‌توانند اهداف خود را دنبال کنند.

اما بازاریابی در شبکه های اجتماعی راه و رسم خودش را دارد. چراکه در این شبکه‌ها، اول باید مخاطب را همراه سازید، بعد به نوعی وی را وفادار کنید و در نهایت اهداف نهایی از دیجیتال مارکتینگ را به انجام رسانید. در چنین فضایی دو نگرش کلی دیده می‌شود.

  • جذب مخاطب:

فضای کاری شما در شبکه های اجتماعی به اندازه‌ای جذاب است که مخاطب را نگه دارد. مثلاً یک پیج اینستاگرامی با هدف عرضه پوشاک مجلسی برای بانوان هستید. در چنین حالتی ماهیت فعالیتی که دارید، آن‌قدر جذاب و زیبا و مخاطب‌پسند می‌باشد که برای شما کاربرانی فعال و وفادار خلق کند؛ اما برای کسی که می‌خواهد خدمات حقوقی داشته باشد و یا ابزاری را در فضای شبکه ‌های اجتماعی به فروش رساند و یا این‌که می‌خواهد برای بازه‌ای کوتاه، بازاری را در اختیار گیرد، آیا توانایی جذب مخاطبان وفادار را دارد؟

  • وفادار شدن مخاطب

در روش دوم که همراه با ایده‌های دیجیتال مارکتینگ در شبکه های اجتماعی است، هدف، خلق فضاهایی جذاب برای مخاطبان است. مانند انواع کانال‌های خبری، ورزشی، آموزشی و حتی تفریحی و شاید سبک زندگی. در چنین حالتی جذابیت کانال‌های ذکر شده است که می‌تواند سیل مخاطبان را راهی تماشای آن‌ها سازد. این هجوم مخاطبان، مقدمه‌ای است تا اولین قدم‌های دیجیتال مارکتینگ در شبکه ‌های اجتماعی را نهادینه سازید. چراکه این کانال‌ها و پیچ‌ها مستعد تبلیغات در لابلای محتواهای جذابی که دارند می‌باشند.

اگر به عنوان یک فرد فعال همراه با یک کسب‌وکار در دنیای اینترنت هستید و می‌خواهید در شبکه های اجتماعی نیز دستی بر آتش دیجیتال مارکتینگ داشته باشید، بهتر است الگوهای همراهی با کانال‌های پرطرفدار را از یاد نبرید. البته در انتخاب کانال دقت کنید که مخاطبان در چه رده سنی و یا جنسیتی و شاید نیازها هستند. مثلاً تبلیغ یک جریان حقوقی در خیل مطالب یک پیج با نگاهی دخترانه چه پاسخ درخوری خواهد داشت؟ برای این‌که در استفاده از شبکه‌های اجتماعی دچار اشتباه نشوید پیشنهاد می‌کنیم قبل از شروع به کار مقاله جامع اشتباهات رایج در شبکه‌های اجتماعی را مطالعه بفرمایید.

آیا اپلیکیشن‌ها نیز قسمتی از دیجیتال مارکتینگ هستند؟

ما در گوشی‌های هوشمندی که داریم همراه با انواع اپلیکیشن‌های گوناگون سروکار داریم. در این بین، هستند کسب‌وکارهایی که فضای فعالیت خود را یک پله بالاتر از سایت‌ها و شبکه های اجتماعی کرده اند. آن‌ها همراه با اپلیکیشن‌ها، خودشان را در صفحه‌نمایش گوشی‌ها جای می‌دهند. مانند سایت دیجی‌کالا که حالا اپلیکیشن آن بسیار بیشتر از خود سایت در نزد مردم شناخته شده است.

البته هستند فضاهایی دیگر در طراحی اپلیکیشن که دیجیتال مارکتینگ را با نگرشی خدماتی‌تر دنبال می‌کنند. مانند اپلیکیشن آپ و یا انواع اپلیکیشن‌ها از جانب بانک‌ها و یا دیگر سازمان‌ها و نهادهای خدماتی. استفاده از اپلیکیشن، شانس دیده شدن کسب‌وکارهای اینترنتی را افزایش می‌دهد. پس می‌تواند یکی از بهترین ایده‌ها در خلق کسب‌وکارهای اینترنتی باشد

دیجیتال مارکتینگ از نگرش تبلیغاتی

همه فعالیت‌های اقتصادی و یا خلق کسب‌وکارهای اینترنتی لزوماً منجر به عرضه مستقیم کالا و یا خدمات نخواهد شد؛ بلکه یک ایده جذاب و کارآمد دیگری نیز در خلق دیجیتال مارکتینگ دیده می‌شود. ایده‌ای که می‌خواهد همراه با خلق رسانه‌های اینترنتی، آن مخاطب حجیم را جذب نموده و در نهایت در یک بستر بزرگ اطلاعاتی سمت و سوی تبلیغات را برای درآمد سازی خود انتخاب کند.

 به عنوان مثال یک سایت آموزش پزشکی و یا خبر ورزشی و شاید عرضه محصولات سینمایی را در نظر داشته باشید. طیف گسترده‌ای از اطلاعات تخصصی در این سایت‌ها وجود دارد. اطلاعاتی که باعث سرازیر شدن کاربران فراوانی هستند؛ اما صرف درج اطلاعات، چه درآمدی می‌تواند برای صاحبان سایت داشته باشد. آیا آن‌ها برای هیچ، این اندازه زحمت را به خرج می‌دهند؟

ولی شما نگران زحمت آن‌ها نباشید. چراکه آن‌ها همراه با جذب اسپانسرها، تبلیغات محیطی و عرضه خدمات دیگر سایت‌ها درآمد خودشان را کسب خواهند کرد. از این رو می‌توان یکی از قوی‌ترین نگرش‌ها در خلق دیجیتال مارکتینگ را همراه با ایده خلق رسانه‌های اینترنتی دانست. رسانه‌هایی که زمینه‌های قدرتمندی در جذب تبلیغات دارند.

اتوماسیون بازاریابی چیست و چه تاثیری در خلق دیجیتال‌ مارکتینگ دارد؟

یکی از نکات کلیدی در موفقیت کسب‌وکار در حوزه دیجیتال مارکتینگ، حضور دائمی، منظم، مطلوب و مفید است. به طور خلاصه برای دیده شدن در دنیای اینترنت باید همواره حضور داشته باشید؛ اما آیا یک انسان با تمام نیازهای زیستی و مشکلات شخصی‌ای که دارد، می‌‌تواند به شکل پیوسته و دائمی پشت میز رایانه‌ای خود امورات دیجیتال مارکتینگ را به انجام رساند؟

اتوماسیون بازاریابی یک تعریف کلی است. تعریفی از برنامه‌ها و نرم افزار‌هایی که می‌توانند به جای شما همراه با نظمی که برای آن‌ها تعریف کرده‌اید، فعالیت‌های مستمر داشته باشند. آن‌گاه بدون آن‌که خودتان حضور فیزیکی داشته باشید، جریان دائمی دیجیتال‌ مارکتینگ شما در حال اجرا خواهد بود.

«اتوماسیون بازاریابی و تاثیر آن در خلق دیجیتال‌ مارکتینگ»

نمونه ساده برای آن‌که بیشتر با این مقوله آشنا شوید، بازاریابی در فضای اینستاگرام است. اما چرا اینستاگرام؟ همان‌طور که می‌دانید اینستاگرام در این روزها که می‌گذرد به یک وزنه بسیار قدرتمند برای دیجیتال مارکتینگ تبدیل شده است؛ اما برگ برنده در آن، بهره‌مندی از فالوورهای بسیار زیاد است. برای این منظور یا باید دائماً در فضای اینستاگرام حضور داشته باشید و یا این‌که از یک ربات استفاده کنید.

رباتی که می‌‌تواند به جای شما تمام فعالیت‌های مجازی را در تمام ساعات شبانه‌روز به انجام رساند. به این ترتیب بدون آن‌که زحمت بسیار کشیده باشید، در مدت زمانی کوتاه از یک دیجیتال مارکتینگ قدرتمند اینستاگرامی بهره‌مند شده‌اید.

در دیجیتال مارکتینگ با چه وظایفی مواجه هستیم؟

آن‌چه تا این‌جای مقاله برای شما تشریح شده است، تعریف کلی از دیجیتال مارکتینگ در کنار ابزار های متعددی که دارد می‌باشد؛ اما چگونگی استفاده از این ابزارها تحت مهارت چه کسانی است؟ اصولاً چه آموزش‌هایی برای چه فعالیت‌هایی می‌تواند از یک فرد عادی، متخصص توانمندی در عرصه ایجاد تا مدیریت دیجیتال مارکتینگ بسازد؟

در دیجیتال مارکتینگ همه هدف ما این است که بتوانیم برای طیف گسترده‌‌ای از مخاطبان اینترنتی آگاهی از یک برند را ایجاد کنیم و در امتداد این آگاهی، مشتریان درخور و پایبندی را روانه برند مذکور سازیم. از این رو همراه با انواع مهارت‌ها و روش‌ها و ابزارها که می‌تواند یک سایت‌، وبلاگ‌ و یا شبکه‌ های اجتماعی و … باشد، جریان کاربران اینترنتی را هدفمند کنیم؛ اما این هدفمندی دنیای بسیار بزرگی است. دنیایی که باعث خلق انواع مهارت‌ها شده است. مهارت‌هایی که هر کدام یک سوی دیجیتال مارکتینگ را سر و سامان می‌‌دهند. برخی از این مهارت‌ها را می‌‌توان این‌‌گونه دسته‌بندی نمود.

  • مدیران سئو:

یکی از اصلی‌ترین و شاید استراتژیک‌ترین وظایف در دیجیتال مارکتینگ متوجه مدیران سئو می‌باشد. چراکه حرف اول در دیجیتال مارکتینگ را دیده شدن حداکثری می‌زند و این مدیران سئو هستند که می‌توانند با بهینه‌سازی فضای سایت همراه با در نظر داشتن آخرین تغییرات در موتورهای جستجو مانند گوگل و … جایگاه سایت را ارتقا دهند و با حضور در رتبه‌‌های بالای گوگل حداکثر کلیک و یا به عبارتی حداکثر مشاهده سایت را باعث شوند.

مجموعه فعالیت‌های نرم‌افزاری، تسلط بر مبانی سایت و سایت‌سازی، اصول لینک‌گذاری و مهارت در نحوه ورود محتوا در سایت یا وبلاگ است که زمینه‌های مقدماتی این مهارت را تدوین کرده است.

  • تولیدکنندگان محتوا:

همه کسانی‌که در دیجیتال مارکتینگ نقش دارند، به خوبی می‌دانند که محتوا پادشاه است. این محتوا است که رتبه گوگل سایت‌ها را ارتقا می‌دهد، فضای کانال‌ها و یا پیچ‌ها در شبکه های اجتماعی را هدفمند و مفید می‌کند و در نهایت باعث ورود سیل مخاطبان خواهد شد.

  • صاحبان شبکه های اجتماعی:

مدیریت شبکه های اجتماعی چیزی متفاوت از وظایف مدیران سئو در سایت‌های اینترنتی می‌باشد. در جستجوهای اینترنتی، کاربران تعهد به ماندن در فضای سایت ندارند و تنها می‌خواهند نیاز اطلاعاتی خود را تامین کنند و فضا را ترک نمایند. در این حال غالباً به همان رتبه‌های نخست در جستجوی گوگل اکتفا خواهند کرد.

پس کافی است سایت را در رتبه‌های نخست گوگل برسانید تا شاهد هجوم کاربران اینترنتی باشید؛ اما در شبکه‌های مجازی فضا جور دیگری است.

در آن فضاها مخاطبان علاقه دارند که کانال‌های ارتباط جمعی را پیگیری نمایند. به اصطلاح فالوور باشد. در چنین فضایی اگر کانال مذکور نتوانسته باشد رضایت آن‌ها را تامین نماید، مخاطب قطعاً تمایلی به ادامه فالو کردن آن‌ها نخواهد داشت و یا آن‌که در صورت مواجه شدن با آن‌ها در اندک بازدیدی ترغیبی به دنبال کردن احساس نخواهد کرد.

«وظایف در دیجیتال مارکتینگ»

وظایف مدیران شبکه های اجتماعی نیز در همین نکته خلاصه شده است. مردم در شبکه های اجتماعی با هدف تفریح حضور دارند. از این رو خیلی علاقه ندارند که با حجم بالایی از اطلاعات صرفاً خشک و یا تبلیغات پی‌درپی مواجه شوند. این مسئولیت مدیران شبکه های اجتماعی است که به نوعی بتوانند محتوای جذاب تولید کنند و یا این‌که در میان محتوای جذاب تا درآمدزایی از تبلیغات، حد معقولی را نگه دارند.

روش کسب درآمد از ریپورتاژ

شما که در شبکه های اجتماعی هستید، یقیناً با پیج‌ها و یا کانال‌هایی مواجه می‌شوید که شامل موضوعاتی مانند سبک زندگی، آموزش‌های گوناگون و یا اطلاعات جذاب در زمینه‌های گوناگون هستند. بسیاری از این فضاها در غالب انواع روش‌های رپورتاژ کسب درآمد می‌کنند.

مثلاً در یک پیج بزرگ و معروف سبک زندگی، احتمالاً با افرادی مواجه می‌شوید که همراه با عکس‌هایی جذاب در محیط‌هایی چشمگیر کالا یا خدماتی را  بی‌آن‌که اشاره‌ای مستقیم به آن داشته باشند، تبلیغ می‌کنند. این روش در کسب درآمد همراه با دیجیتال مارکتینگ را رپورتاژ می‌نامند. یک ایده ساده اما بسیار تاثیرگذار برای کسب درآمدهای اینترنتی.

دیجیتال مارکتینگ واقعاً فیلی در تاریکی نیست!

تمام تلاش ما برقراری یک ارتباط دوطرفه است بین کسب‌وکار و مخاطبین تا بتوانیم ارزش‌های موجود در کسب‌وکار را به گوش مخاطبین برسانیم. شاید در تاریخ مارکتینگ و بازاریابی، دستیابی به مشتری تا این حد ساده و آسان نبوده باشد!

دقت داشته باشید که دیجیتال مارکتینگ فیلی در تاریکی نیست. همان داستان معروفی که یک فیلی را در تاریکی می‌گذارند و هرکسی یک جای آن را لمس می‌کند، بر فرض یکی خرطوم آن را لمس می‌کند و می‌گوید مـار هست!، یکی پای آن را و می‌گوید صخره است و چیزی شبیه این!

 

«دیجیتال مارکتر»

امروزه بازاریابی دیجیتال از قسمت‌های مختلف و اجزای کاملاً مشخصی تشکیل‌شده و شرکت‌های زیادی قصد دارند و تلاش می‌کنند که نیروی متخصص در زمینهٔ دیجیتال مارکتینگ را استخدام کنند و به‌طبع این شرکت‌ها قصد دارند نیروی حرفه‌ای و کارکشته در این زمینه استخدام کنند و قطعاً نیازمند این هستند که در پیشنهادات شغلی که می‌نویسند کاملاً وظایف مشخص، تفکیک‌شده و معینی را داشته باشند و به‌نوعی باید بگوییم درک درستی از وظایف یک دیجیتال مارکتر نیاز است که داشته باشند.

سخن پایانی

در دیجیتال مارکتینگ خیلی مهم نیست که در چه عرصه‌ای فعالیت می‌کنید. مطمئن باشید که هر فضایی مخاطبان خاص خودش را دارد. مهم این است که در آن عرصه بهترین باشید. اگر سایت دارید، رتبه بالای گوگل هدف شما است و اگر در شبکه های اجتماعی هستید، دیده شدن حداکثری در یک فضای جذاب سمت و سوی فعالیت شما را تدوین خواهد کرد.

در دنیای دیجیتال مارکتینگ آشنایی با روند روز دنیای اینترنت حرف اول را می‌زند. شما در این عرصه همراه با رقابتی نفس‌گیر هستید و رقیبانی خلاق و توانمند قصد سبقت گرفتن از شما را دارند. پس باید مانند آن‌ها و حتی بیشتر از آن‌ها خلاق، پیگیر، هوشمند و آگاه باشید و بدانید که این عرصه فعالیتی است که زمان را نمی‌شناسد. برای موفقیت باید در همه‌حال جدیت همیشگی خود را حفظ کنید.